WETHOUDER WIJSMULLER STEUNT PROJECT ,MET OPEN TRAM (uit 1896) naar SCHEVENINGEN

″Met de open tram naar Scheveningen″ : tijdens 200 jaar Badplaats Scheveningen brengt Wethouder Monumenten en Erfgoed Joris Wijsmuller dit project een enorme stap dichterbij door voor het herstel van de ex-HTM 402 open (paarde)tram aanhangwagen uit 1896 € 120.000 toe te zeggen.
Tijdens zijn projectbezoek in december raakten de wethouder en zijn staf overtuigd van het grote belang van dit project voor de gemeente. Het gedegen herstelplan beoogt om -net als vanaf 1905- in 2020 weer met publiek in de open tram te rijden.
Dit project is voor de oudste Nederlandse tramstad (1864) vanuit de oogpunten Erfgoed, Verkeer en Toerisme van groot belang voor de Den Haag en Scheveningen.
De steun is verdeeld over 3 jaar en de Wethouder beveelt dit project van de Tramweg-Stichting (TS) aan ter verdere ondersteuning door derden.
De TS is eigenaar van de in 1947 door de HTM verkochte wagen en herstelt deze als aanhangrijtuig voor de elektrische tram, zoals deze vanaf 1905 heeft gereden. In 2020 zal dit de oudste rijdende tramwagen van èn de HTM èn in Nederland gaan worden.

De TS-Scheveningen Werkgroep HTM 402 is de Wethouder Wijsmuller zeer erkentelijk voor deze erkenning en steun.

foto © Koos Maarleveld

van links naar rechts voor de open wagen HTM 402 : Eric den Hamer (projectleider), Joris Wijsmuller Wethouder Erfgoed, Jaap van der Noordt (timmerman), Roger Vermeulen(trambestuur& plv. projectleider)

Beleef Flakkee

De dagtochten die de RTM in 2017 samen met het Streekmuseum Goeree Overflakkee in Sommelsdijk heeft georganiseerd, bleken in een behoefte te voorzien. Daarom worden die tochten dit seizoen herhaald; ze zijn gepland op de donderdagen 12, 19 en 26 juli en 2 augustus.

Een museumbus van de RTM rijdt vanaf Heinenoord Busstation en halte Tienvoet in Heinenoord naar Sommelsdijk. Onderweg zijn er diverse opstapplaatsen (Numansdorp A29, Schaapsweg, Oude-Tonge Busstation).

In het Streekmuseum is een ontvangst in traditionele klederdracht met koffie en grootmoeders′ appeltaart. Vervolgens zijn er een uitgebreide rondleiding en een ouderwetse lunch in De Doele, een kleurrijk pand uit de 18e eeuw.

′s Middags is er een bezoek aan het RTM-museum met een retourrit naar West Repart in één van de prachtig gerestaureerde motortrams van de RTM.

Vertrek Heinenoord: 09:00 uur; terugkomst Heinenoord: plm. 18:30 uur. Kosten: € 44,00 p.p. Reserveren: flakkeemin100@gmail.com, of 06-20082503.

RTM-combitochten 2018

Ook dit seizoen organiseert de RTM de traditionele RTM-combitochten vanaf het Willemsplein in Rotterdam. De tochten zijn gepland op de woensdagen 11, 18 en 25 juli en 1 augustus.

Het programma beslaat een rondrit door Rotterdam met een Düwag-tram uit 1965 van onze collega-organisatie RoMeO. Vanaf Carnisselande rijdt een museumbus van de RTM via de Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee naar het RTM-museum in Ouddorp. Onderweg wordt gestopt bij het voormalige RTM-tramstation in Nieuwe-Tonge voor een kop koffie met een appelpunt. Vanaf het RTM-museum is er een rit met de RTM-stoomtram naar West Repart en aansluitend een rondvaart over het Grevelingenmeer vanaf Middelplaat-haven. De retourrit vanaf Middelplaat-haven naar het RTM-museum vindt plaats met een RTM-dieseltram. Kortom een gevarieerd programma!

Vertrek Willemsplein: 09:15 uur; terugkomst Willemsplein plm. 18:30 uur. Kosten: volwassene € 57,50; kind € 40,00. Reserveren: rtm.combitochten@gmail.com, of 06-20082503.