TRAMWEG–STICHTING

Nieuws


Doe een rondje Rotterdam in een 88 jaar oude tram

Voor een rondje Rotterdam kun je vanaf 18 april weer Citytour Lijn 10 pakken. De historische trams uit 1931 van het trammuseum Rotterdam komen uit de winterstalling en maken tot eind oktober ieder half uur hun hop on – hop off tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Wegens de grote belangstelling gaat Lijn 10 op donderdag en zaterdag nóg vaker rijden: iedere 20 minuten. Nieuw in de route opgenomen zijn dit jaar de Noordsingel en het Oude Noorden.

Lijn 10 rijdt tussen 18 april en 5 mei op donderdag t/m zondag, én op Tweede Paasdag, maar niet op Koningsdag. Van 6 tot 30 mei rijdt Lijn 10 niet. Vanaf 30 mei tot eind oktober gaat Lijn 10 rijden op do. t/m zondag. Ook op Tweede Pinksterdag kun je met Lijn 10 mee.
In juli en augustus rijdt Lijn 10 zelfs op alle dagen behalve maandag.
Tijdens de Wereldhavendagen in september kan Lijn 10 niet rijden.

De eerste rit vertrekt om 11.00 vanaf het Willemsplein, de laatste rit om 16.30. Als je niet onderweg de rit onderbreekt ben je na 65 minuten weer terug op het Willemsplein.

De prijzen voor Lijn 10 blijven ook in 2019 ongewijzigd. Een dagkaart waarmee je van de eerste tot en met de laatste rit van de dag zo vaak je wilt in en uit Lijn 10 kunt stappen kost € 9,-.
Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en senioren betalen € 7,-. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis.
De tramconducteur verkoopt de kaartjes. Voor muntgeld draagt hij/zij een klassieke geldwisselaar op de buik. Maar betalen met PIN-pas of creditcard kan ook.
OV-chipkaart en RotterdamPas zijn niet geldig op Lijn 10.

De trams van Lijn 10 zijn de iconische Rotterdamse ‘vierassers’. Tussen 1929 en 1931 liet de RET er maar liefst 170 van bouwen. Ondanks hun hoge leeftijd kunnen ze nog prima meekomen in het hedendaagse verkeer. De trambestuurder doet zijn zware werk staand, zoals vroeger gebruikelijk.

Het onderhoud van de trams en het rijden van Lijn 10 worden verzorgd door de 150 vrijwilligers van Stichting RoMeO (Rotterdams Openbaar Vervoer Museum en Exploitatie van Oldtimers). De opbrengsten van de ritten komen ten goede aan het behoud van het Rotterdamse OV-erfgoed. De door RoMeO beheerde collectie omvat 60 trams, 20 bussen en 2 metro’s uit de 140-jarige geschiedenis van het Rotterdamse openbaar vervoer.

Stichting Romeo

Zondag 14 april Rondrit Gele & Blauwe Tram Bohemen-Schev.-Centrum-Bohemen

Zondagmiddag 14 april rijdt de Tramwegstichting Scheveningen 2 keer met de historische Gele en de grote Blauwe tram een rondrit (±90 min.). Instappen op het De Savornin Lohmanplein (gratis parkeren), rit via lijn 12 en over lijn 11 naar eindpunt Scheveningen Haven voor een fotostop en wisselen van tram.
Vervolgens via het centrum terug naar Bohemen. In de Gele zal een gids toelichting geven.
De opbrengst is ten bate van de restauratie van de aanhangwagens HTM 402 en de B37.

Deelnemers voor alleen de rit van 13.00 uur, die met de trein komen naar HS komen, kunnen gratis met de grote Gele HTM 58 meerijden naar het beginpunt van de rit.
Vertrek om 13.00 uur en 15.00 uur van het De Sav. Lohmanplein (tramlijn 3, buslijn 23).

De prijs voor deze rondrit bedraagt € 15,00 per persoon. Voor de remiserit met de Gele vanaf het De Sav. plein naar Scheveningen ( ± 16.45u) van 50 min kunt u meerijden voor € 8/persoon.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar rit-ts-schev15@hotmail.com en geef daarbij uw voorkeur aan voor de rit van 13.00 of 15.00 uur. Vervolgens ontvangt u bericht hoe u kunt betalen, na betaling bent u verzekerd van een zitplaats.
In Scheveningen Haven wisselen de eerste 25 deelnmers van tram, zodat u het rijden in zowel de Gele als Blauwe tram kunt ervaren.

Er zijn op 8 april voor de
13u rit in de:
- Blauwe 15 zitplaatsen beschikbaar
- Gele 15 zitplaatsen beschikbaar
15 u rit in de:
- Blauwe 18 zitplaatsen beschikbaar
- Gele 11 zitplaatsen beschikbaar

De Tramwegstichting Scheveningen
foto : TS Scheveningen

RTM-combitochten 2019

Voor de traditionele RTM-combitochten, die de RTM, ‘het trammetje van de Rosestraat’, dit seizoen organiseert vanaf het Willemsplein in Rotterdam, zijn er op 31 juli, 14 en 21 augustus nog plaatsen.

Het programma beslaat een rondrit door Rotterdam met een Düwag-tram uit 1965 van RoMeO. Vanaf Carnisselande rijdt een museumbus van de RTM via de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee naar het RTM-museum in Ouddorp. Onderweg wordt gestopt bij het voormalige RTM-tramstation in Nieuwe-Tonge voor een kop koffie met een appelpunt.

In het RTM-museum wordt een lunch verstrekt. Vanaf het RTM-museum is er een rit met de RTM-stoomtram naar West Répart en aansluitend een rondvaart over het Grevelingenmeer vanaf Middelplaat-haven. De retourrit vanaf Middelplaat-haven naar het RTM-museum vindt plaats met een RTM-dieseltram. Kortom een gevarieerd programma!

Vertrek Willemsplein: 09:15 uur; terugkomst Willemsplein plm. 18:30 uur. Kosten alles inclusief: volwassene € 59,90; kind € 43,90. Reserveren: rtm.combitochten@gmail.com, of 06-20082503.
Gedetailleerd programma en dienstregeling (Klik)

Beleef Flakkee

De dagtochten Beleef Flakkee, die de RTM samen met het Streekmuseum Goeree Overflakkee in Sommelsdijk organiseert, vinden komend seizoen plaats op de donderdagen 11, 18 en 25 juli en 1 en 17 augustus. Een museumbus van de RTM rijdt vanaf busstation Zuidplein en halte Tienvoet in Heinenoord naar Sommelsdijk. Onderweg zijn er diverse opstapplaatsen (Numansdorp A29, Den Bommel N59, Schaepsweg).

De bus rijdt vervolgens via Den Bommel, Stad a/h Haringvliet, Menheerse ’t Hoad en de Menheerse Werf naar het Streekmuseum in Sommelsdijk. In het Streekmuseum is een ontvangst in traditionele klederdracht met koffie en grootmoeders′ appeltaart. Vervolgens zijn er een uitgebreide rondleiding en een ouderwetse lunch in De Doele, een kleurrijk pand uit de 18e eeuw. ′s Middags is er een bezoek aan het RTM -museum met een retourrit naar West Répart in één van de prachtig gerestaureerde motortrams van de RTM.

Vertrek busstation Zuidplein (halte X): 09:15 uur; terugkomst Zuidplein: plm. 18:30 uur. Kosten alles inclusief: € 49,90 p.p. Reserveren: beleefflakkee@gmail.com, of 06-20082503.
Gedetailleerd programma en dienstregeling (Klik)

Zondagen 24 & mogelijk31 maart ritten hist. Gele & Blauwe tram Den Haag-Voorburg

Op zondagmiddag 24 maart rijdt de Tramwegstichting depot Scheveningen 2 ritten met een historische gele HTM-tram en met de grote Blauwe tram A 106 van het Statenkwartier naar Station Voorburg. De route zal deels het traject volgen van de voormalige HTM-tramlijn 10 welke in december 2011 is opgeheven. De opbrengst is ten bate van de restauratie van het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402 uit 1896 en de NZH-aanhangwagen B 37 van de blauwe tram.

Bij voldoende belangstelling wordt deze rit op zondag 31 maart herhaald, op deze zondag rijden we met onze 2 gele HTM-trams, dus die dag rijdt er geen blauwe tram.

Er zijn 2 ritten welke om 13.00 en 15.00 uur vertrekken van het zijperron bij het eindpunt van tramlijn 16 aan de Statenlaan in het Statenkwartier in Den Haag.
Bij Station Voorburg is een korte pauze voor het maken van foto’s. De rondrit duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten.

De RITPRIJS voor deze RONDRIT bedraagt € 15 per persoon.

De Gele tram heeft 20 (HTM 77) of 30 (HTM 58) plaatsen.
Deze tram rijdt niet wegens te weinig aanmeldingen, wel de grote Blauwe NZH 106.
De Blauwe tram heeft 25 plaatsen.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar rit-ts-schev15@hotmail.com en geef daarbij uw voorkeur aan voor de rit van 13.00 of 15.00 uur alsmede voor een plaats in de gele of blauwe tram. Vervolgens ontvangt u bericht hoe u kunt betalen, na betaling bent u verzekerd van een zitplaats.

Meer informatie over de Tramwegstichting, onze trams, activiteiten en tramritten kunt u vinden op onze website www.tramwegstichting.nl.

Tramweg-Stichting depot Scheveningen

foto: TS-scheveningen