TRAMWEG–STICHTING

Werkgroepen & trammusea

2
HTM 2

Op deze pagina staat een beschrijving van de werkgroepen en beheersmaatschappijen die zijn vertegenwoordigd in de Raad van Advies van de Tramweg Stichting. Ook beschrijven we enkele groepen waarmee de TS samenwerkt.

RotterdamRTM OuddorpHoorn-MedemblikDen HaagMuseumtramlijn AmsterdamStichting TramwerkStichting Beheer Collectie Amsterdam Vervoer MuseumArnhemHaarlemUtrechtHaarlemEnschede


De restauratie van trams, het tentoonstellen en rijden met museumtrams is in handen van TS-werkgroepen, verspreid over heel Nederland. Er zijn talloze trammusea waar u welkom bent.
Niet alle musea zijn het hele jaar geopend. Sommige werkgroepen kunnen geen bezoekers ontvangen, maar houden wel open dagen of tramritten voor het publiek. Zie de nieuwspagina of de evenementenpagina.

Wilt u zelf ook de handen uit de mouwen steken, neem dan contact op met een werkgroep bij u in de buurt.

MJK - Helaas is de Museumjaarkaart niet geldig bij de meeste trammusea. Hopelijk heeft u hier begrip voor; het deelnemen aan de kaart kost de musea namelijk meer geld dan het opbrengt.


210
RET 210

Rotterdam

De collectie van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (ROVM) is maandelijks te bezichtigen in de Remise Hillegersberg aan de Kootsekade. Het museale beheer en de restauratieprojecten van Maasstedelijke trams vinden plaats onder auspiciën van RoMeO, de Rotterdamse museumorganisatie voor het openbaar vervoer.

Website: Tram Museum Rotterdam.


RTM Ouddorp

In Ouddorp (Goeree-Overflakkee) aan het begin van de Brouwersdam staan het depot en museum van de Stichting RTM Ouddorp. De stoom- en dieseltrams zijn afkomstig van de voormalige ′eilandentram′, de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij. Ook exploiteert RTM de tramlijn De Punt - Port Zélande - Middelplaat Haven. Het is het enige smalspoortrambedrijf in Nederland, met de vroeger wijdverbreide spoorwijdte van 1067mm.
Website: Stichting RTM Ouddorp.


Hoorn-Medemblik

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik geeft een beeld van het lokale spoorvervoer op het platteland, met het tijdsbeeld van 1926 als leidraad. Van Dedemstraat 8, Hoorn (achter het NS-station). Postbus 137, 1620 AC Hoorn, telefoon 0229 214 862.
Website: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.


Blauwe en Gele
NZH- en HTM-trams

Den Haag

De gerestaureerde tramremise Frans Halsstraat is het onderdak van het Haags Openbaar Vervoer Museum. Daar staat het Haagse bus- en trammuseummaterieel en wordt het onderhouden.

De Haagse werkgroep van de Tramweg-Stichting, na decennialang te zijn gevestigd in Scheveningen en de remise Lijsterbesstraat, is in 2023 samengegaan met het Haags Openbaar Vervoer Museum. Ook de meeste TS-trams en restauratieprojecten, zowel van HTM als NZH, zijn daar ondergebracht. Ze zijn regelmatig te bezichtigen en ook rijdend onderweg.

Ter Borchstraat 7, 2525 XG Den Haag, 070 445 1559.
Website: Haags Openbaar Vervoer Museum


Museumtramlijn Amsterdam (RETM/EMA)

De Vereniging RETM beheert de trams die de EMA gebruikt om er de Museumtramlijn Haarlemmermeerstation - Bovenkerk mee te exploiteren. Het rijdend personeel is lid van de vereniging.
Tussen Pasen en eind oktober rijden de trams volgens dienstregeling, en in december zijn er speciale ritten.
Website: Electrische Museumtramlijn Amsterdam


Stichting Tramwerk

Een kleine groep tramliefhebbers restaureert verscheidene trams op diverse plaatsen in het land. Een van de eerste wagens was het elektrische motorrijtuig 307, uit de begintijd van de Amsterdamse Gemeentetram.
De projecten worden uitgevoerd door medewerkers van de Stichting Tramwerk.


Stichting Beheer Collectie Amsterdam Vervoer Museum (AVM)

In 2010 verwierf de Tramweg-Stichting een collectie van ruim 50, overwegend Amsterdamse, museumtrams die gesloopt dreigden te worden. Aan de hand van museale principes heeft de op 21 november 2014 opgerichte Amsterdamse beheersstichting deze tramcollectie onder haar hoede genomen. In nauwe samenwerking met de andere Amsterdamse museumorganisaties, het GVB en de gemeente zal de nieuwe stichting zich inzetten voor het historisch hoofdstedelijk OV-materieel.


327
NZH A327 en HTM 274

Arnhem

Het Openluchtmuseum Arnhem heeft sinds enkele jaren een geëlektrificeerde ringlijn door het park lopen, waarop een replica van een Arnhemse tram en ook wagens elders uit het land rijden. Het materieel wordt door een werkgroep onderhouden in de eigen remise.
Website: Nederlands Openluchtmuseum


Foto: L.J.Albers
NZH B412 (foto L.J.Albers)

Haarlem

In het NZH Vervoer Museum in Haarlem staan vier vertegenwoordigers van de beroemde ′Blauwe Tram′ tentoongesteld. Het museum is open voor publiek op zaterdag (11-16 uur). 2031 BH Haarlem, A. Hofmanweg 35. Postadres: Postbus 514, 2003 RM Haarlem, telefoon 023 5444032 (alleen tijdens openingsuren).
Website: NZH-Vervoermuseum.

In het gebouw naast het NZH Vervoer Museum zit de werkplaats van de Stichting De Nieuwe Blauwe Tram. Deze Stichting houdt zich bezig met de bouw en toekomstige indienststelling van een replica van de laatste NZH-tram. Het is een "Tweelingstel", genummerd A619/A620, in 1932 een van de tien eerste in Nederland ontwikkelde en gebouwde gelede trams. Het origineel werd in 1961 gesloopt. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram.

Daarnaast is er het Historisch Genootschap De Blauwe Tram. Het Genootschap heeft een zeer uitgebreide NZH-collectie onder zijn hoede, bestaande uit archiefstukken, tramonderdelen, foto′s, onderdelen van bovenbouw en bovenleiding, publicaties, replica′s, modellen. Eigenlijk alles wat te maken heeft met het NZH-trambedrijf, behalve de trams zelf. Het Genootschap richt geregeld tentoonstellingen in voor het publiek in het vervoersgebied van de NZH.
Website: De Blauwe Tram


Utrecht

Zeister Tram

De Stichting Stichts Tram Museum (STM) heeft tot doel het behoud van de nog resterende NBM-trams. De STM bezit naast een viertal originele trams van de NBM-lijn Utrecht-Zeist ook over een drietal replica′s van niet meer bestaande Utrechtse trams. De stadstram in de Domstad reed in 1939 voor het laatst, en in 1949 werd ook de tram van Utrecht naar Zeist opgeheven. De nu behouden trams zijn permanent ondergebracht bij de EMA te Amsterdam.
Website: Stichts Tram Museum


Enschede

onderdelenproef TET1

In een van de TS-opslagruimtes heeft een zeer kleine vrijwilligersgroep met grote inzet gewerkt aan de restauratie van de laatste wagen van de Twentsche Electrische Tram, de TET1. Inmiddels is de grotendeels gerestaureerde TET1 in bruikleen overgedragen aan de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL). Tijdelijk is de tram onderdak bij de MBS in Haaksbergen, waar zal worden toegewerkt naar een museale toekomst voor de tram in z'n herkomststad Enschede.


Een gedetailleerd overzicht van alle tram- en treinmusea vindt u bij HRN (Historisch railvervoer Nederland)


naar boven